ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
Η γενική ανακαίνιση σπιτιού είναι για πολλούς μια αγχωτική και δύσκολη διαδικασία. Τα έξοδα είναι πολλά και ο χρόνος που απαιτείται μεγάλος. Πέρα όμως από τα πρακτικά θέματα, θεωρείται τόσο σημαντική διαδικασία γιατί αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, όμως. Το κλειδί είναι η καλή προετοιμασία και εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.
Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν αρκετά αναπάντεχα περιστατικά. Αποδέξου το, προσαρμόσου και συνέχισε τη δουλειά σου. Ωστόσο, για να το περιορίσεις όσο γίνεται περισσότερο και να ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα. Συγκεντρώσαμε σε μια λίστα όλα εκείνα τα πράγματα που είναι καλό να αποφύγεις για να έχεις το αποτέλεσμα που έχεις ονειρευτεί.
Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στην ανακαίνιση σπιτιού!
Μη πιστοποιημένοι κατασκευαστές
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στη γενική ανακαίνιση σπιτιού είναι να επιλέξεις τον υπεύθυνο που θα την αναλάβει. Η επιλογή αυτή θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια και για αυτό πρέπει να ορίσεις κάποια στάνταρ που θα πρέπει να έχει. Προφανώς πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη άδεια. Aπό εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για αυτόν. Δες προηγούμενες δουλειές του και συγκέντρωσε πληροφορίες για τον ίδιο. Έχουμε ακούσει για περιπτώσεις, δήθεν κατασκευαστών, που είτε πήραν τα λεφτά και εξαφανίστηκαν, είτε προκάλεσαν στο σπίτι μεγαλύτερη ζημιά από πριν.
Εκπτώσεις
Κλείσε τα αυτιά σου σε εξωπραγματικές προσφορές και τάχα μοναδικές ευκαιρίες. Η γενική ανακαίνιση σπιτιού είναι πολύ σημαντική διαδικασία για να κάνεις εκπτώσεις στα στάνταρ σου και να πάρεις ρίσκα. Να θυμάσαι ότι στην αγορά οι τιμές είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Απέρριψε, λοιπόν, ασυζητητί εκείνη την προσφορά που θα είναι πάνω από 10% χαμηλότερη από τις άλλες. Όλοι οι κατασκευαστές πληρώνουν τα ίδια ποσά για υλικά και εργασία, άρα η διαφορά στην τιμή δεν μπορεί να προέρχεται από αλλού πέραν της ποιότητας που θα σου προσφέρει. Επίσης να ξέρεις ότι είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ο επαγγελματίας με τη πολύ χαμηλή προσφορά, στη συνέχεια να προσθέσει τόσες πολλές έξτρα χρεώσεις που η τιμή θα ανέβει αμέσως, χωρίς καν να τ καταλάβεις. Όταν, λοιπόν, θα βρίσκεσαι στην αναζήτηση του κατασκευαστή σου, δώσε βάση στην ποιότητα και άσε τις εκπτώσεις για αλλού.
Παρεξηγήσεις
Κατέληξες στον επαγγελματία σου; Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξετε ένα αναλυτικό και λεπτομερές συμβόλαιο. Διάβασε το προσεχτικά, ρώτα ότι σε προβληματίζει και ξεκαθάρισε κάθε χλωμό σημείο. Φρόντισε να μην υπάρχει κανένα παραθυράκι που θα σε φορτώσει ξαφνικά με μη συμφωνημένα κόστη. Σίγουρα σε μια γενική ανακαίνιση θα υπάρξουν αλλαγές και προσθαφαιρέσεις. Είναι απαραίτητο όμως να υπάρχει μια αρχική βάση. Εκεί θα στηριχτείς για να συζητήσεις στη συνέχεια με τον κατασκευαστή σου τυχόν αναδιαρθρώσεις του πλάνου. Η επικοινωνία σας πρέπει να είναι συνεχής και ειλικρινής. Όποιο πρόβλημα και να αντιμετωπίσεις πήγαινε κατευθείαν σε αυτόν. Μην απευθύνεσαι μόνος σου στους τεχνικούς, καθώς τότε θα υπάρχει ασυνεννοησία και ασυνέπεια. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα. Οι τεχνικοί όροι είναι λογικό να σου διαφεύγουν. Για αυτό, αν θες να αλλάξεις κάτι, περιόρισε την επικοινωνία σου με τον υπεύθυνο που θα ξέρει πως να μιλήσει και να χειριστεί τους τεχνικούς.
Προκαταβολές
Με βάση το πιο πάνω πλαίσιο, πρέπει να είναι ξεκάθαρος και ο τρόπος πληρωμής. Απέφυγε οπωσδήποτε τις προκαταβολές. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας κατασκευαστής που έχει ήδη εισπράξει το σύνολο ή μεγάλο μέρος της αμοιβής του, θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο να τελειώσει το έργο που έχει αναλάβει. Επίσης, ξεκαθάρισε από την αρχή την στάση σου απέναντι στις σταδιακές πληρωμές. Συμφώνησε από την αρχή με τον κατασκευαστή σου, κάθε πότε θα του δίνεις χρήματα, ώστε να μπορεί και αυτός να οργανωθεί και να φτιάξει το πλάνο του. Η καλύτερη μέθοδος είναι να τους δώσεις ένα 30% του συμφωνηθέντος ποσού στην αρχή και το υπόλοιπο όταν παραδώσει την κατασκευή. Ακόμη, θα ήταν χρήσιμο να κρατήσεις ένα 10% και να τον αποπληρώσεις μετά το τέλος του πρώτου μήνα. Έτσι θα έχεις χρόνο να βεβαιωθείς ότι όλα λειτουργούν σωστά και έχεις το αποτέλεσμα που ήθελες.
Ανασφάλιστοι τεχνικοί
Τέλος, αφού έχεις πάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις, έχετε συμφωνήσει σε όλα και η ανακαίνιση είναι έτοιμη να ξεκινήσει, πρέπει να φροντίσεις και για κάτι πιο πρακτικό. Ο κάθε κατασκευαστής πιθανόν να έχει δικό του συνεργείο ή κάποιους γνωστούς του και έμπιστους τεχνικούς. Το καλύτερο είναι να τον αφήσεις να συνεργαστεί με αυτούς που εκείνους εμπιστεύεται και πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει το στόχο που έχεις ζητήσει. Μην παραλείψεις όμως να βεβαιωθείς ότι αυτοί οι εργάτες είναι ασφαλισμένοι. Η δουλειά τους είναι τέτοια που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η πιθανότητα να συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα υπάρχει πάντα και δεν θέλεις να έχεις μέρος της ευθύνης σε αυτό. Πέρα από το ότι δεν είναι νόμιμο και ο εργαζόμενος θα μπορούσε μετά να κάνει μήνυση και σε σένα, αν κάτι του συνέβαινε στο σπίτι σου, το θέμα είναι πολύ πιο ουσιαστικό και ανθρώπινο. Μην βάζεις μια μικρή εξοικονόμηση χρημάτων πάνω από τον άνθρωπο.
Comments are closed.